Påfyllning

Nu har det varit jul igen, så här strax före påsk 🙂  Min senaste sändning från England har kommit och som vanligt innehöll den mycket fint. Tur att hon ska ha bebis på försommaren så min ekonomi får återhämta sig lite!

Tre armringar från 20/30-tal, alla i celluloid. Inte en sten som saknas vilket ju egentligen är otroligt med tanke på åldern!

Den här typen av hängen i tidig celluloid börjar jag ha en rätt stor samling av. Kvinnan har en tillhörande ”kedja” i celluloid, de utskurna blommorna har ett, också tidstypiskt, ripsband. De övriga två är bara hänget.

Något jag med tiden blivit otroligt förtjust i är de här utskurna motiven i lucite. De ska vara utskurna från baksidan om de har rätt ålder, oftast ser man baksidan (och känner) att de är utskurna och sedan målade.

Så till sist de två riktiga rariteterna. Hänget till vänster är i utskuren galalith från 1920-talet med mycket tidstypisk klädsel och hänget till höger (som faktiskt egentligen är från en väska och har suttit som ett draghjälpmedel vid öppning) är även det i galalith i en otroligt typisk jugend-stil, även denna från tidigt 1920-tal.

Jag tänker ibland att det är rätt roligt att de plastsmycken jag under samlandets gång fått en särskild vurm för, som de här ovan, är smycken som jag aldrig skulle valt att bära. Det jag bär ska helst vara stort och maffigt och gärna svartvitt. Färg går iofs bra men inte alls det här lite fina gulliga som jag gärna samlar på. Men det kanske är just därför jag snöat in på dessa?!

3 reaktioner på ”Påfyllning

 1. Hej Helen!

  Jag återkommer ofta till din blogg (som jag hittade efter ett traderaköp av dig) och har lärt mig mycket av dig när det gäller åldersbestämning, material och liknande. Så tack för det! Det är lärorikt att höra hur du tänker när du funderar över dina fynd.

  Jag köpte nyligen, för en femma, en brosch med en fasan inkarvad från baksidan. I bakgrunden är det pärlemor. Den ser ganska annorlunda ut från dessa du har på bild. Jag googlade runt en stund och kom fram till att den på engelska kan kallas ”reverse intaglio brooch”. Eller då menar jag att den ser ut som de som kommer upp när man googlar på dessa ord. Pärlemor och allt! Det verkar ha varit vanligt i Storbritannien. Och eftersom att det är en fasan känns den än mer engelsk.

  Har du stött på många såna i Sverige och vet du något om dem? Jag är så nyfiken på hur gammal den är. Nålen låses fast under en tratt.

  Tack på förhand!
  /Emmeli

  Gillad av 1 person

  1. Hej,
   Vad roligt att du gillar min blogg! Den här typen ”reversed carved” gjordes också i plast (lucite) och, i alla fall plasten, är från 40-talet så jag tänker att det kan vara samma period. Och de jag har kommer de flesta från England och Frankrike så de var nog betydligt vanligare där än här. Ska ta fram några exempel och visa. Och om nålen låses under en tratt kan det kanske vara ett trombonlås vilket skulle peka på Frankrike, de var vanliga där.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s