Börjat skriva!

Äntligen har jag börjat skriva/skissa på min bok som jag övermodigt sagt att jag ska skriva. Har gjort ett upplägg som jag tänker skriva efter, sen kan det bli som med mitt eviga omsorterande av samlingen – det dyker alltid upp nya idéer efter vägen… Omslaget ovan är lånat av min goda vän Naomi Thompson och hennes bok ”Style me vintage”.

Det som alltid roat mig är de saker, smycken och kläder som vi ”vanliga” människor bar och använde. Jag är sorgligt ointresserad av tjusiga äkta smycken, dyra märken och liknande oavsett ålder, jag gillar det jag själv hade kunnat använda eller bära om jag levt i en annan tid – eller fortfarande kan bära. Jag gillar snarare det som sticker ut, är lite roligt eller udda.

Jag vill skriva en bok som i grunden ger läsaren två saker, dels det jag verkligen brinner för och det är att plastsmycken verkligen inte alltid är synonymt med skräp, dels mer kunskap om äldre smycken/bijouterier generellt. Och så naturligtvis min stora ”hang up”, att all äldre plast är INTE bakelit, lika lite som all guldfärgad metall är äkta guld. Sen vill jag naturligtvis att det ska vara en bok där man kan dregla lite över roliga och/eller vackra smycken.

Jag tänker mig i alla fall något sånt här;

 1. Plastsmyckens historia och olika material, en genomgång av framväxten av olika plastmaterial och dess koppling till smycken.
 2. Smyckemode från slutet av 1800-talet fram tom 1960-talet, allmänt smyckemode och olika typer av smycken
 3. Hur bli en bra detektiv och bedöma ålder och olika material, inte minst de material som inte är plast och hur man ser/känner skillnad

Sen velar jag lite, ska jag ”bara” ha ett antal kapitel med smycken från olika åldrar;

 1. Plastsmycken 1800-tal till 1920-talet
 2. Plastsmycken 1930-1940
 3. Plastsmycken 1950-1960

Eller ska jag ta det ”smyckesvis” alltså;

 1. Halsband 1800-talet fram tom 1960-talet
 2. Broscher, – ” –
 3. Armband, – ” –

Funderar lite på vad som blir roligast att läsa. Ålder är ju så klart en viktig faktor men det skulle också kunna vara kul att tydligare se olika smycketypers utveckling över tid. Men jag får se hur jag landar.

Sen funderar jag lite på att avsluta det hela med lite enkla omsorgs- och lagningstips. Det finns faktiskt en hel del man relativt enkelt och med några få produkter från hemmet, några mindre verktyg och lite kunskap kan fixa själv. Omsorg och lagning är i mitt tycke viktiga eftersom det förlänger livet på smycket och gör det bärbart igen. Äldre smycken är ju inte enbart till för att titta på utan för att bära, sen ska man så klart vara medveten om att många äldre smycken är sköra och ska hanteras med omsorg.

Det var så långt jag kommit men det känns ändå bra att ha börjat, hur lång tid det sedan tar är en annan femma.,.

5 reaktioner på ”Börjat skriva!

  1. Jag ser verkligen fram emot boken! Du har öppnat mina ögon för ett av mig helt förbisett område. Numera klämmer jag alltid på plastsmyckena på loppisar och grubblar över ålder och material. Jätteroligt!

   Iallafall tänker jag spontant om din disposition att stil/åldersindelning av smyckena är roligare att läsa än varje smyckestyp för sig (vilket förmodligen också leder till en del upprepningar i texten).

   Jag tycker absolut du ska ha med ett kapitel om vård och lagning – pga att det gäller just plast som folk ändå tycker är skräp och som dessutom inte åldras så bra. Då blir omsorgen viktigare! Och jag älskar all restaurering av gamla föremål, så jag vill gärna läsa det kapitlet. 😀

   Gillad av 1 person

 1. Tack snälla, vad kul att du också hittat in i den här världen! Och du har nog rätt, stil/ålder blir nog roligare att läsa än varje smycketyp för sig. Och att laga och ta hand om sina äldre saker är alltid roligt, oavsett 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s