Använda smyckedetaljer för ålder på smycket, del 1

En viktig del i pusslet kring att bedöma ålder på ett smycke är att titta på smyckedetaljer, sånt som lås och liknande. Finns ju tyvärr inga absoluta sanningar när det gäller äldre smycken men när fler detaljer pekar på en viss ålder har man kommit så långt man kan komma…

Del 1; Broscher

Den äldsta varianten på stängningsmekanism på broscher är den sk C-låset/haken, helt enkelt för att den ser ut som ett C.

Denna variant användes ända in på 30-talet (varianter på det här här låset hittar man ända fram till dagens datum).

Är nålen dessutom längre än broschen, alltså spetsen går en bit utanför, då är man nere före och kring sekelskiftet.

”Trombon-låset” togs det patent på redan i mitten av 1850-talet men användes inte mer allmänt förrän efter sekelskiftet. Denna användes sedan ungefär fram till 50-talet. Särskilt vanlig i franska smycken.

2016-12-05-14-25-32

Säkerhetslåset utvecklades med början på 1920-talet och har sedan förfinats allt eftersom. Används fortfarande, skulle gissa att det är den absolut, ut vanligaste lås mekanismen på modernare broscher.

2016-12-05-14-25-13

De här tre, och varianter på dem, är de absolut vanligaste låsen, finns naturligtvis mängder av varianter. En variant man kan hitta ibland är den typ av lås som ser ut som en säkerhetsnål. Populärast var denna variant runt sekelskiftet men det går att hitta den här typen även på moderna smycken, framför allt används den på handgjorda smycken, allt från att den är gjuten ner i materialet till, som den här på bilden, helt enkelt är fastsurrad.

På riktigt gamla broscher kan man också titta på själva ”upphängningen”, där finns i princip bara två varianter. Den första, den högra på bilden som ser ut som en tub, hittar man på broscher från före 1890. Efter 1890, eller snarare från sekelskiftet, kom den variant som i förfinad form används än idag.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s