Örhängen av celluloid

Idag har jag plockat fram ett par riktigt gamla (tror jag) örhängen som jag, i alla fall nästan, vet är i äldre celluloid. Tyvärr är det ena lite missfärgat men jag tänker att om jag hittar ålder och material så kanske jag kan hitta någon idé hur jag kan göra det bättre. Kan vara solblekt och då är det nog bortom räddning…

Så fram med böcker och dator och börja leta efter liknande. Baksidan är också viktig i detta sammanhang, man kan ha mycket hjälp av att studera hur själva skruven är konstruerad.

Det här hittade jag, jag tycker alla tre är väldigt lika. När jag läser texten till bilderna, två av dem, kallas denna celluloid för featherlite eller bubbleite, aldrig hört något av uttrycken… men när jag söker på de uttrycken visar det sig att detta material är från 50-talet och alltså inte så gamla som jag tror. Den tredje bilden, de vita, står det att de är Art Deco.

Jag tycker fortfarande att dessa ser ut som 20/30-tal så jag tar ett varv med skruven också… De flesta jag har hittat som ser liknande ut har clips, verkar lite lurigt.

Celluloid var en av de första plaster som användes till smycken, framför allt från början av 1900-talet och framåt. Tanken var att ersätta elfenben. Särskilt populärt var det i början av 1900 till Art Deco-perioden  (20/30-tal). Men celluloid har utvecklats under årtionden så det finns celluloid-smycken från början av 1900-talet fram till idag.

Synar skruven lite ordentligt och läser mig till att skruvarna användes mindre och mindre efter 40-talet men det hjälpte ju inte…

Letar celluloid från Art Deco-perioden och det jag hittar är oftast lite blankare och har inte särskilt mycket strasstenar. Men jag hittar också några matta men inte i stil med örhängena.

Jag får nog trots allt lite på texten jag hittade om celluloid och konstatera att troligen är dessa örhängen från 50-talet och gjorda i den formen av celluloid som kallas för featherlite eller bubbleite.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s