Nu måste jag lära mig mer om bärnsten…

Bärnsten och plast är två väldigt knepiga material att skilja åt. En del, särskilt de bärnstenssmycken som tillverkas i Ryssland (och kanske andra länder på östra sidan?) i ett slags bärnstensmassa är otroligt likt plast. Enligt de ”rätt-trogna” är inte detta bärnsten men vad ska man annars kalla det?! Det är också något med åldern, om det inte är gammalt nog kallas det tydligen kopal men det har ju ingen hört talas om, om man nu inte är specialist vill säga.

Så nu när jag sorterar samlingen inser jag att jag verkligen, en gång för alla, måste försöka lära mig hur jag ska kunna skilja plast och bärnsten åt. Har bla dessa tre som jag är hyfsat säker på inte är plast utan någon form av bärnsten, troligen tillverkade österut. Och det bygger jag snarare på kunskaper om plast än bärnsten. Men jag vill ju veta!

Har läst mig till följande;

Bärnsten flyter i salt vatten, minst 2-3 tsk salt i ett glas

Bärnsten flyter i Coca-Cola

Man kan hetta upp en nål och hålla mot, då ska det lukta kåda

Man ska kunna sätta en nål (kall) eller knivsudd och trycka till, de blir det liksom en stjärnspricka om det är bärnsten, plast blir det splitter av

Är man erfaren ska man kunna känna skillnad på plast och bärnsten när man tar på dem (och tittar), men då måste man nog hantera mycket bärnsten…

Oregelbundet innehåll men detta gäller bara ”äkta” bärnsten, inte de smycken som är tillverkade i tex bärnstensmassa.

Droppa en droppe eter (var man nu får det ifrån?!), bärnsten blir opåverkad medan plast ”smälter” på ytan

Vikt, bärnsten är VÄLDIGT lätt, väger knappt någonting

Nu kommer det svåra, det är ju inte lösa bärnstenar jag har i min hand utan ett smycke. Det innebär att de är inrättade, har lås och andra metalldelar osv – då fungerar säkert inte ”flytvarianterna” antar jag. Frågan är om jag vågar värma upp en nål och sätta på baksidan?! Eller kan man värma det på något sätt som känns mindre förstörande?

Får försiktigt prova mig fram. Fortsättning följer…

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s