Hittat en kompis

Låg och slösurfade på Pinterest, som jag alldeles för ofta gör, och fick se en bild på en brosch i form av en segelbåt (bilden till höger) som jag tyckte mig känna igen – visst har jag precis en sådan?

Efter lite letande hittade jag både brosch och bild, och ja, den är faktiskt precis likadan. Lite skillnad i färg men det kan det vara men det kan också bara bero på fotograferna!

Enligt säljaren på Ebay är det bakelit men tyvärr vet säljaren i fråga troligen inte tidpunkt eftersom den enda information som fanns var material. Nu kan man ju inte alltid lita på en annan säljare, bakelit är dyrt så det vill man som säljare att det ”ska” vara, så jag får nog även testa den själv.

Så jag får nog ta fram simichromen och testa broschen. Sagt och gjort – och ingen reaktion… Det märkliga är att den luktar bakelit när jag gnor på den så nu blev jag jätteförvirrad.  Men det kan ju vara någon annan form av ”bakelit”. Bakelit har ju blivit ett samlingsnamn för den här typen av plast. Vet inte om alla reagerar med simichrome.

Den har också en stämpel jag inte kan tyda. Vilket håll jag än försöker läsa den från verkar den vara upp och ner. Är det bokstäver eller figurer? Inte ”våra” bokstäver?

Hade varit roligt med en idé om vilken tidsperiod men om det nu faktiskt är bakelit gör att det troligen rör sig kring 20/30-tal. Samtidigt är det lite andra detaljer som gör mig misstänksam. Även om låset till nålen är relativt enkel ser den samtidigt rätt ny och modern ut.

Lutar nog trots allt åt att den är något modernare, 40-tal eller 50-tal kanske, och kanske den ändå är i lucite?

Tack vare Olga (tack!) så vet jag nu att broschen är rysk och inte alls av plast utan av bärnsten! Det är så roligt – man lär dig verkligen något varje dag.

2 reaktioner på ”Hittat en kompis

  1. Gussbernstein på tyska(gjuta- låta smält massa stelna i en form: gjuta järn, betong osv.; gjuta kanoner, en staty; rocken sitter som gjuten med perfekt passform).Brocshe made in Kaliningrad. MVH Anna

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s