Undersöker en gammal brosch

Idag har jag gått igång med att försöka utröna vad det är för material och hur gammal denna brosch kan vara.  Min teori är att det är bakelit och att den är från 20/30-tal men jag får se om jag kan hitta några ledtrådar till om jag har rätt…

Först gäller det att syna både material och nål,

Jag börjar med ålder, det ”lättaste”(inte alltid enkelt det heller men lättare än material) och börjar med att leta ledtrådar. Först synar jag nålen och plockar fram den bästa bok jag, i alla fall hittills, har hittat när det gäller åldersbestämning med hjälp av komponenter på smycken; Warman’s Costume Jewelry. 2016-06-15 12.13.35

Där hittar jag en bild på det som kallas ”tube hinge and the C catch”, alltså när nålbasen sitter som i en liten rulle och själva låset till nålen är format som ett C, detta började användas i slutet på 1800-talet och i lite olika utföranden i alla fall fram till 30-talet. Så det stämmer ju rätt bra med min gissning.

Nästa är att titta på modell och utförande. Broschen är geometrisk och har utskuret mönster vilket också är typiskt för Art Deco-perioden. Så ja, jag är nog faktiskt hyfsat säker på perioden 20/30-tal.

 

Sedan är det ju det där med material… Vid den tiden hade bakeliten kommit (”uppfanns” någon gång mellan 1907-1909) men även celluloid hade börjat användas vid den tiden. Jag börjar med att leta bilder på nätet/Pinterest efter liknande material;

Det här är bilder på det som kallas applejuice eller marbled (marmorerad) bakelit. Rätt likt tycker nog jag. Min brosch är lite mattare på ytan men är den från 30-talet så är kanske inte det så lustigt. Men, här kommer lite bilder på äldre celluloid, inte helt olikt det heller…

Så, fram med alla böckerna för att se om jag kan hitta något liknande i dem. 2016-06-15 10.30.47

Det jag hittar bland alla foton som liknar min brosch är av bakelit men har inte bevis nog så det får bli ett par fysiska test också. Det ena är lukt efter att jag värmt upp den med varmt vatten, den andra är att testa med simichrome. Simichrome är ungefär samma sak som Autosol, dvs egentligen ett medel för att putsa upp krom. Skälet till att man använder detta är att det på något sätt reagerar med materialet och blir gult/brunt (oavsett färg på bakeliten) om det är bakelit. Lukt och simichrome-testen tillsammans borde ge ett bra svar.

Först Simichrome-testet;

Jadå, det blir brunt/gult!  Sedan spolar jag varmvatten på broschen för att värma upp den för att få fram lukten, och ja den luktar rätt illa… Det ska lukta karbolsyra, hur det nu luktar, men det luktar i alla fall inte malmedel (celluloid luktar kamfer) så jag tror nog att detta är bakelit.

Så, i min samling har jag en brosch från 20-talet av marmorerad ”applejuice” bakelit. Det var ett fynd, köpte det på en baklucke-loppis för 15 kr!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s