Mer detektivarbete, vintage silverhänge

Åter igen en dag för soffan… Så jag ägnar även denna dag åt detektivarbete, denna gång för att silverhänge med grön sten. Vackert! Hittar tre stämplar, ett S, en ”kattfot” med tre kronor i oval (har betydelse har jag lärt mig) och tre siffror med 35 på slutet, den första siffran kan vara 8 eller 9.

Märkning hänge silver
Märkning hänge silver

Så jag börjar på det ställe där jag vet att det finns en hel del att hämta när det gäller silver, Silverklubben. Jag börjar med kattfoten,  det är alltså tre kronor i en oval, och det säger att silvret är importerat till Sverige och att importören garanterar silverhalten.  Fram till 1988 användes ovalen så även om jag inte lyckats hitta någon årsstämpel så är hänget i alla fall tidigare än 1988.

Tittar jag sedan på de tre siffrorna så står de för silverhalten i %. I detta fall med 35 och en 8 eller 9 framför så är min kvalificerade gissning att det är en 9, dvs 935. Min gissning grundar sig på att det är en relativt vanlig halt på importerat silver, det är 835 också, men jag tyder det ändå till en 9:a.

Där tog det stopp när det gäller stämplar… Hänget är oerhört välarbetat så jag tror att det är relativt gammalt men hur komma fram till lite mer bevis? Tittar på hur ”stenen” (vad den nu är för något?) och hur den är slipad, det kan ge lite hjälp. Fram med böckerna!

Den gröna stenen skulle kunna vara glas men även en turmalin, fattigmanssmaragd. Eftersom infattningen är silver lär det inte vara ”finare” sten än så. Tittar jag på slipningen och hur infattningen ser ut så är den flat på toppen med avfasningar runt om, undersidan är spetsig, alltså inte avfasad.  Fyra klamrar och öppen baksida, alltså varken folierad eller täckt. Äldre ”stenar” har oftast en mindre flat yta än modernare och denna har en relativt liten flat yta, ytterligare en detalj som talar för att den är äldre.

Hela hänget, hur välarbetat ett det är, detaljerna och utseende på ”stenen”, allt ger mig vibbar av någonstans 1900-1930 men kan tyvärr inte hitta några riktiga bevis utom min magkänsla och jag är inte så duktig än att jag vågar tro på den till 100 %…

Så det är nog så långt jag kommer, nu får jag bara hoppas att någon mer än jag tycker det är vackert!

2 reaktioner på ”Mer detektivarbete, vintage silverhänge

  1. Hej, jag har en brosch som är stämplat i spännet med tjeckslovakis. Vad betyder det? Har sett det hemma i 45år och jag tror pappa hittade ett smyckesskrin på soptippen på den tiden med både smycken i trä mm och detta, men jag undrar om det finns något värde i det?, och varför det är stämplat så? Mvh Lise-lott

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s