Detektivarbete… Vintagehänge Ato-Koru Finland

Idag är en dag på soffan som ägnas åt lite detektivarbete. Har haft ett hänge liggande ett tag eftersom jag inte lyckats klura ut vad det var men idag bestämde jag mig för att leta tills jag hittade något…

Det är ett hänge i brons med antik/museal stil och jag har hela tiden tänkt Finland. De har en lång och stor tradition av just bronssmycken och gärna i en stil som letar sig tillbaka till bronsåldern. Hänget har ganska tydlig märkning, ATO ovanför något korslagt som inte går att se riktigt vad det är.Stämpel hänge brons

Eftersom jag var rätt övertygad om att ursprunget finns att hämta  Finland så börjar jag leta där direkt. Via silverklubbens hemsida under rubriken Finsk silverstämpling, Silverklubben, hittade jag en länk till en finsk sida (finns på svenska) som heter leimat som helt enkelt betyder stämplar på finska. Väl där hittade jag en sida med figurstämplar, leimat figurstämplar, och tjoho – där hittade jag den korslagda figuren

Stämpel Ato-Koru Oy Helsingfors 1960-1971
Stämpel Ato-Koru

Där fick jag veta att ATO med denna stämpel kommer från Koru i Finland och att den användes mellan 1960 och 1971.

Just denna stämpel användes framför allt på 60-talet. Efter lite mer letande så sluter jag mig till att det troligtvis är relativt ovanligt eftersom jag inte lyckas hitta just detta hänge någonstans…

Nu ska det läggas ut på Tradera och hoppas att samlare hittar det!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s