Smyckedetaljer för smyckets ålder, del 2

Idag ger jag mig på del 2 i att använda smyckedetaljer för att försöka klura ut ålder.

Det man måste tänka på när det gäller detaljer som lås är att de faktiskt kan vara utbytta. Låset kan ha gått sönder eller har man trätt om halsbandet och i samband med det bytt lås. Det gäller att också titta på andra detaljer men med lite tur sitter originalet kvar och kan hjälpa till att ge ytterligare en ledtråd.

En annan försvårande detalj när det gäller just lås är ju att många av låsen som fortfarande används kom redan i början av seklet. Så låset kan alltid bara vara en pusselbit bland flera när det gäller åldern på ett smycke.

Lås, armband & halsband 

Finns mängder av olika typer av lås, många med rätt många år på nacken. På 20- och 30-talet var det många som skulle uppfinna olika typer av säkerhetslås, speciellt för armband. Hittar du ett armband med en typ av lås du aldrig sett förr så är chansen rätt stor att det är från den här tiden.

 

Det runda springlåset är nog det vanligaste av dem alla. Denna typ av lås började användas redan på 20-talet och används fortfarande i stor skala. Men – ett stort men – det fanns den här typen av runda lås före 1920 men då har det inte den pigg som gör det lätt att öppna utan en liten kant man ska lyckas få tag i…

2017-01-24-13-55-52

Klolåset, som numera nog nästan gått om springlåset som det vanligaste, började användas på 70-talet.

Låset som viks över började så smått användas på 30- och 40-talet men det var framför allt på 50-talet det blev populärt.

Toggle-lås började användas på 50- och 60-talet och har blivit rätt populära idag.

Haklåset har funnits i många varianter och utföranden under årens lopp. Man kan dela in haklåset i två varianter, den gömda och den hake med ”svans” (hook and tale).

Det gömda haklåset har en hake men man döljer haken genom att den ska stoppas in i tex en större pärla eller liknande. Vanlig under 20- och 30-talet men ovanligare därefter. Efter 60-talet är den i princip helt försvunnen.

Det öppna haklåset med ”svans” började användas under 50-talet och var väldigt vanligt under 50- och 60-tal men används fortfarande.

Låd/box-låset, alltså när man skjuter i en fjädrande del i en liten box av något slag. Finns i en uppsjö av varianter,  fyrkantiga, avlånga, runda osv. Började användas i slutet av 1800-talet (minst) och används ju fortfarande i stor utsträckning.

Skruvlåsen kan också delas in i två varianter, den ena varianten där den blir dold genom att den ser ut som resten av halsbandet, alltså som en pärla tex. Den andra varianten är skruvlåsen i metall. Skruvlåsen, i båda varianterna, kom redan på 20-talet och används fortfarande även om jag tycker mig se att de blir ovanligare och ovanligare. Den dolda varianten användes framför allt på halsband av olika typer av pärlor, plast, ben och andra mjukare material. På nya, sentida, smycken är de väldigt ovanliga, dvs de sitter i stort sett alltid på äldre smycken.

 

2 reaktioner på ”Smyckedetaljer för smyckets ålder, del 2

 1. Hej! Jag har ett halsband som har hittas på ett berg i västragötaland för ca 20 år sedan.
  Jag tror det är i tenn och handgjort, men finns inga stämplar. Om man skulle vilja göra lite detektivjobb om detta halsband var vänder man sig då?
  Med vänlig hälsning,
  Erica

  Gilla

  1. Hej,
   Finns det inga stämplar kan du tex fotografera halsbandet och göra en bildsök på google och se om du får upp något liknande. Du kan söka på tenn-halsband på Tradera och/eller på Pinterest, också för att hitta liknande. Har du tur hittar du något liknande som har stämplar eller där man vet ursprung eller ålder så kan du leta vidare. Det är väl vad jag enkelt kan tipsa dig om.
   Allt gott/Helen

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s