Idag försöker jag lära mig om markasit

Har lagt ut en helt underbar brosch till försäljning på Helensjoyeria på Tradera. Eftersom jag tror att ”stenarna” är markasiter så tänkte jag att jag måste ta reda på lite mer om vad det är.

Det första jag lärde mig var att det vi kallar markasiter faktiskt inte alls är det – det är istället något som heter pyrit. Underbara Magdalena Ribbing skriver i sin bok ”Smyckeboken” följande;

Markasit är ett mineral som fått lämna sitt namn åt pyrit, en annan sten som är bättre lämpad för smycken än markasit. Den egentliga markasiten är ömtålig, bland annat för luftens påverkan, och nästa alla markasit-smycken är faktiskt av pyrit. Pyriten har samma hårdhet som en markasit, kan vara gråsvart, men även gulgrå, och har sitt namn från grekiskans pyr, eld, därför att det gnistrar om stenen när man slår på den. Pyriten har en metallisk glans. Den finns på många ställen, bland annat på Elba utanför den italienska västkusten, och den slipas i små facetter för att glittra.

Försökte mig på att ta en närbild för att man ska se färgen på stenarna, syns väl ändå rätt ok. Man ser i alla fall att stenarna inte är klara som tex olika former av strass-stenar utan att de är grå.2016-01-13 10.09.07

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s