Idag lär jag mig om smycken från Toledo

Har två broscher som jag inte vetat något om och som heller inte gett någon hjälp med eventuella märkningar utan är helt neutrala på baksidan. 2016-01-11 11.32.30Av en ren slump stötte jag på en liknande som var beskriven som Toledo guldciselering.

Jag hade ju ingen aning om vad det var men efter lite detektivarbete visar det sig att Toledo i Spanien är kända för metallarbeten,  särskilt svart på guld i sk guldciselering!

Inte helt enkelt att åldersbestämma dem, stilen har sett ungefär likadan ut alltid… Finns bara två sätt, antingen ha tur och hitta en bild på likadana där det finns uppgifter eller gissa utefter baksidan, dvs typen av nål, broschfäste.

Enligt en av böckerna jag har så kallas den här typen av nål/lås ”trombone clasp” och började användas ca 1890 och användes fram till 40-talet vilket då borde innebära att de här två broscherna är från 40-talet eller tidigare. Det är så långt jag kommer just nu.

Min nästa fundering är – ska jag lägga ut dem på Tradera eller Ebay, tros?

 

 

3 reaktioner på ”Idag lär jag mig om smycken från Toledo

 1. Hej! Tack för en trevlig hemsida.
  Jag tror man får ta detta med att datera smycken utifrån tekniska detaljer med en nypa salt. Åtminstone jag har då stött på en del broscher med trombon clasp som varit från 1950-talet.
  Själv försöker jag att göra en helhetsbedömning utifrån, stil,material, trender och tekniska detaljer när jag ska försöka avgöra åldern.

  Gilla

  1. Hej & tack,
   Självklart måste man göra en helhetsbedömning,går ju aldrig att datera ett smycke efter en enda detalj. Däremot tycker jag att detaljerna hjälper till vid en helhetsbedömning, särskilt jag som håller på med plastsmycken som har sett likadana ut i olika perioder – de kan vara otroligt svåra att datera utan hjälp av olika detaljer…

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s