Vintage/retrosmycken är roligaste detektivarbetet

Det roligaste, förutom att göra mina egna smycken, är att ropa in ett osorterat parti vintagesmycken (just i det här fallet från Göteborgs Auktionsverk – tack Emma & Peter för hämthjälp!) och dyka ner i. Gå igenom alla smycken, leta eventuella stämplar, fundera över ålder osv. Sedan behöver jag ju också gå igenom konditionen på vintagesmycken, är alla stenar/pärlor på plats? Hur slitet är det? Eventuella missfärgningar och annat, är de lagningsbara eller färdiga för att bli ”smyckeskrot” till mina egna smycken?

Sedan om jag hittar stämplar eller andra ”tecken” på vad är för något kommer nästa del i detektivarbetet – försöka reda ut vad stämplarna betyder. Är det guld/silver? Vem har gjort det? Varifrån kommer det? Hurra för internet säger jag bara!

Hittar jag sedan ett eller två smycken som kan säljas för summan som jag betalade för hela lådan – ja, då är det en rejäl bonus! Jag håller inte på med det här för att tjäna pengar (tro mig, det gör man INTE) utan som ett roligt tidsfördriv och ett sätt att lära mig mer om gamla smycken och för att skaffa mig material till min egna smycken.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s