Nästa projekt till torpet

Gamla torp som har sina originalfönster kvar har ofta ett inne- och ett utefönster, så har även mitt. Mellan dessa fönster blir det ett mellanrum som man förr hade vadd eller liknande emellan under vintern för att hålla både kyla och fukt ute.

Nu för tiden är det svårt att få tag på fetvadd och på våren slänger man ju den bara, då är den full med fukt, och inte minst döda flugor och kryp.

Har så många udda, påbörjade nystan i vitt bomullsgarn och kom på att jag skulle kunna virka skydd istället, antingen använda dem som de är eller göra dem så att det går att lägga vadd i. Så när våren kommer lägger jag dem helt sonika i tvättmaskinen (tar ut den ev vadden först så klart…).

Sagt och gjort, jag mätte hur långa och breda de behövde vara, tänkte att de inte behöver vara helt täta utan det kan vara fint med lite mönster och så gör jag dem som en liten väska, dvs viker ihop dem och syr ihop i ändarna så att det blir ett litet lock.2016-04-24 13.01.03

Mönstret jag valde att virka är enkelt; virka upp så många lm du behöver för bredden, virka tre extra. Nästa varv, börja med att virka en stolpe tre maskor från nålen, två luftmaskor och en fast maska i samma maska som stolpen, hoppa över två eller tre maskor (lite beroende på hur hårt du virkar och vad du använder för garn) och gör två stolpar plus två lm och en fm i samma maska, hoppa över 2- 3 osv. Nästa varv gör man stolparna, lm och fm i de två lm från föregående varv.2016-04-24 13.00.54

För att de ska passa i mina fönster krävdes 115 lm, sedan virkar jag mönster i så många varv det krävs (15 behövdes för mig) för att jag ska kunna vika den något omlott. Sy ihop i ändarna så att du får öppningen så att säga på mitten med ett litet överlapp.  Eftersom mina fönster är rätt breda syr jag i några knappar för att den ska ligga stängd.

Bra sätt att virka upp allt vitt udda-garn, gör absolut ingenting att det är olika garantier,  olika tjocklek etc.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s