Glutenfria recept

Idag ska jag helt plötsligt skriva om något jag aldrig brukar skriva om här, nämligen glutenfritt. Jag har fått några önskemål på Facebook om att dela med mig av några recept på glutenfritt som jag brukar använda och lite lättare att breda ut sig här!

Båda recepten är ”vanliga” recept som jag byter ut mjölet till mjölersättning  (jag använder alltid Finax Mjölmix i röd paket) och dessutom minskar jag ner sockret lite så det blir bra aven för diabetiker.

Först ett recept på ”klick-bullar”

50 g jäst, 100 g smör, 3 dl mjölk, smält smöret, häll i mjölken och låt det bli fingervarmt. Smula ner jästen och lös upp.

1 ägg, 1/4 dl socker, 1/2 tsk salt, 1 tsk bakpulver, ca 9 dl mjöl (ersättningsmjöl,  se ovan). Tillsätt dessa till jästblandningen,  ta gärna i mjölet lite i taget, och bearbeta med degkrokar på vispen eller liknande. Smeten ska bli slät och seg, dvs du ska INTE kunna hantera den med händerna.

Jag gör sedan inte som i receptet… Plocka ut bullformar, 30 st, på plåtar. Klicka lite i botten på varje form (ska gå åt ca hälften av smeten), försök göra en liten fördjupning i varje smet och lägg en klick sylt, marmelad, nötcreme, mandelmassa eller vad du nu vill använda för fyllning i varje, det är bara att experimentera. Ta därefter resten av smeten och klicka lite ovanpå. Kan ibland behövas att du stryker ut den övre smeten något för att fyllningen ska hamna inuti bullen. Låt därefter bullarna jäsa ca 30 min, de ska gå tillbaka när du trycker på dem.

Pensla dem med ägg och strö över socker om du vill det, jag brukar använda mandelflarn för att hålla nere mängden socker. Grädda i 225 gr i ca 8-10 min.

 

Mandelkubb med äpple

125 g smör, 1 1/2 dl strösocker  (eller ersätt med 1/2 dl strösocker och 1 dl glutenfria Havregryn från Semper). Rör poröst.

1 ägg, 2 dl gräddfil eller yoghurt, 1 1/2 tsk hjorthornssalt, 5 1/2-6 dl ersättningsmjöl  (se ovan), 1 tesked bittermandelessens. Blanda ner detta i smöret och sockret. Rör väl så det blandar sig ordentligt. Blir en kladdig men rätt fast smet (ska INTE gå att forma med händerna, då blir det för kompakt).

Skala 2-4 äpplen och bita dem i små tärningar. Om du vill kan du vända dem i socker och kanel, jag brukar inte göra det för att hålla nere sockermängden. Rör ner bitarna i smeten. Klicka ut på plåt med bakplåtspapper på. Ett tips är att använda två matskedar för att få dem jämnare. Jag brukar strö över mandelspån eller mandelsplitt men det går ju naturligtvis med pärlsocker också.

Grädda i 225 gr ca 10 min.

Jag brukar variera dem med att istället för bittermandel så tar jag arraksessens och använder päron (väl mogna) istället för äpple. Går att röra i lite vad som, det är bara att prova sig fram.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s