Virkade prinsess-diadem eller kanske en tiara?

Hittade så söta virkade diadem på en bild och tänkte att nästan alla flickor tycker ju om att vara prinsessor då och då så det kanske vore något för småtjejerna? Sagt och gjort, fram med lite restgarner, ner till Panduro för att inhandla ett par diadem och sedan se om jag kunde få ihop det.

Mönstret på engelska finns här, http://www.fableoffive.com/2014/03/crochet-tiara-headband.html, nedan hittar du mitt försök till att översätt eller eg. ”så här gjorde jag”.

Det jag lärde mig är att jag tror att det är lättare med lite smalare diadem, de jag använde är en knapp centimeter breda. Ska jag göra fler så tror jag att jag ska ut och leta efter vanliga smala metalldiadem, de tror jag är lättare att hantera.

Virkade diadem/tiaror
Virkade diadem/tiaror

Så här gjorde jag;

Först fyllde jag diademen med fastmaskor, antingen kommer du på själv hur du gör annars är här en jättebra film på Youtube, https://www.youtube.com/watch?v=APJcQkC4XvE. Visserligen visar hon hur man virkar runt en ring men principen är densamma. Jag fick hålla på lite innan jag fick till det. Gäller att hålla åt rätt ordentligt också så att det sitter. Hur många maskor det går åt beror ju på vilken tjocklek på garn du använder men det ska fyllas (jag fyllde inte riktigt ända ner). Ta av garnet och fäst.

Virkat diadem, närbild
Virkat diadem, närbild

Du behöver 24 maskor i mitten av diademet/tiaran för att göra ”topparna”. Börja så att du får maska 12 i mitten. Börja genom att virka en fastmaska i en fastmaska på diademet, virka 3 lm, hoppa över 2 maskor och gör en smygmaska i 3:e maskan. Upprepa två gånger. Tredje ”bågen” virkar du 5 lm och hoppar över fyra och gör en sm. Sedan gör du två mindre igen enligt början. Jag gjorde fem ”toppar” på det ena och sju på det andra.

Vänd. Virka 2 stolpar, virka 3 lm och en fastmaska på andra maskan från nålen och två st igen, 1 sm = nu har du gjort en ”topp”. I nästa ring plus de två på andra sidan om mitten gör du likadant. För att få en högre i mitten gör du två st och sedan en dubbelstolpe, tre luftmaskor med en fastmaska i andra från nålen och sedan 1 dubbelstolpe och två st. Fortsätt att göra de två nästa på samma sätt som de två första. Avsluta och fäst. Nu har du förhoppningsvis en fin tiara!

Jag pimpade mina lite för att få lite glitter, jag sydde i lite pärlor, men man kan ju ta vad man har hemma. Eller virkar man med en silver eller guldtråd från början. Perfekt att göra med restgarner!

Nu är det bara att vänta på utlåtande från användarna…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s