Det bidde en virkad boll/kudde

Tänkte jag skulle skapa något åt en av mina syskonbarn men eftersom han är kille så är det ju genast svårare – smycken går liksom inte riktigt hem… Funderade och letade idéer och hittade en bild och ett mönster på en virkad boll som han antingen kan lira boll med inomhus eller använda som kudde. Tycker den blev riktigt bra!

Mönstret (på engelska) hittar du här http://www.ravelry.com/patterns/library/easy-crochet-soccer-ball.

Har fått önskemål om beskrivning på svenska så här kommer en sammanfattning… Jag använde restgarner och virknål nr 4-4,5. Du behöver ha rätt tjockt garn för att få lite storlek på bollen. Gör 20 hexagoner (de vita på min boll) och 12 pentagoner. När du sedan syr ihop dem ska varje pentagon ha 5 hexagoner runt sig och varje hexagon har tre pentagoner och tre hexagoner runt sig. Men börja med en pentagon med 6 hexagoner så ser du hur du går vidare.

Hexagon; 1. Gör två luftmaskor, vänd och virka 5 luftmaskor i den första, ta ihop med en smygmaska.2. 6 fastmaskor runt ringen, sluta med en smygmaska. 3. 1 lm, 2 fm i varje fm, sluta med sm (=12 m). 4. 1 lm *1 fm, 3 fm* runt om, sluta med sm (=24 m). 5. 1 lm, 1 fm i varje fm, sluta med sm. (=24 m). 6. 1 lm, 2 fm, 3 fm i samma maska, 3 fm (en i varje) och 3 fm i samma, fortsätt så varvet ut, sluta med en sm. Ta av garnet.

Pentagon; Varv 1-5. Börja som hexagonen med enda skillnaden att du har fem maskor runt ringen som du sedan gör till 10 och som sedan blir 20. 6. 1 lm, 2 fm (en i varje) och sedan 3 fm i samma m, fortsätt på samma sätt runt. Ta av garnet.

Sy ihop hexagonerna och pentagonerna enligt ovan så du får en boll. Jag sydde tills en enda ”ruta” var kvar och fastsatt i en sida, då fyllde jag den med vadd. Sedan sydde jag igen sista. Jag sydde synliga stygn i grått för att få fram bollkänslan men det gör man ju som man vill…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s