Plastringar, ett svårt kapitel…

Precis som med släta stela armband i plast så är ringar otroligt svåra att datera och därför en del som jag ligger lågt med i samlingen. Många typer av ringar har sett ungefär likadana ut under olika tider och ibland mer eller mindre omöjliga att skilja åt. Jag har inte gått igenom ringarna ordentligt sedan jag började samla och trots att jag nu försöker rensa rätt tufft sitter jag ändå med ett antal som jag tror eventuellt skulle kunna vara rätt ålder, ja ni hör ju!

Jag har sedan ganska länge undvikit ringar om jag inte vet formgivare så ringen kan dateras den vägen, köper från en säljare som vet ålder (inte bara gissar!) eller om jag på något annat sätt kan veta ålder via material, utformning eller via liknande ledtråd. Storlek kan även här, precis som med armband, vara en ledtråd bland flera – de var mindre förr.

Jag är i alla fall numera stolt ägare till två ringar av Siv Lagerström, båda signerade. Den ena, den med blommor, är från 60-tal eftersom den är signerad och det vet jag att hon gjorde på hennes tidigaste alster, den andra kan vara antingen 60-tal eller tidigt 70-tal eftersom det har den ”stämplade” märkningen. Hon ska ha gjort även armband som jag aldrig sett, ringar dyker ju ändå upp ibland (även om de ofta kostar mer än vad jag vill betala) men ett armband har jag aldrig ens sett – det vore en dröm att hitta!

Tre ringar från 30/40-talet, art deco, alla i celluloid möjligtvis med undantag för den högra som skulle kunna vara galalith.

Två ringar med metallstomme, även dessa tror jag är art deco 30/40-tal. Den svarta med det strama uttrycket är silver med en ”sten” av äldre plast. Först tänkte jag att det kunde vara isolit men eftersom det är ett svenskt material och ringen ”bara” är stämplad 925 vilket oftast betyder att ringen inte har sitt ursprung i Sverige så är det nog inte det, testar inte för bakelit och jag kan inte riktigt få fram lukten av galalith så får jag bara konstatera någon typ av ”bakelit-liknande” plast. Samma gäller den gröna ”stenen” som är infattade i bronsliknande metall.

Här tre ringar som är den där typen av ”skulle kunna vara när som helst ifrån”, just dessa tre är jag hyfsat säker på är från 60-talet men den här typen finns på 70-, 80- och 90-talet. Här gäller att fråga säljaren och klämma och känna. De äldre är oftast lite smalare/tunnare i själva ring-delen.

Samma här, den här typen fanns på 50/60-tal men även på 80-talet. I det här fallet är den vänstra från 50/60-talet medan den högra är från 80-talet. Den senare är tjockare, inte heller riktigt lika välgjord i detaljerna. Mycket när det gäller äldre smycken generellt, inte bara plastsmycken, är att skaffa sig en känsla för vad som är äldre – ibland kan man inte motivera varför utan man är bara rätt säker ändå…

Fler knepigheter, när kan dessa vara ifrån tro? I detta fall vet jag att de är från 60-talet eftersom jag köpt dem från ägaren som själv köpt dem i ”swingin London” på 60-talet. Men det är samma sak här som med många av de andra, de kan egentligen vara gjorda när som helst från 60-talet och framåt, även nya från idag…

Några lite äldre ringar, den högra är i bakelit och från 30-talet och den vänstra lite senare, 40/50-tal i för mig okänt plastmaterial. Om ringen, eller vilket plastsmycke som helst, är målat eller på annat sätt överfärgat kan det vara väldigt svårt att bedöma material, en bakelitring reagerar tex inte nödvändigtvis på Simichrome om den är överfärgad.

Så till slut, plockar jag fram lite ringar från min egen favoritperiod, svartvitt OP-mönstrat från 60-talet. Precis som med nästan alla ringar här kan de egentligen vara gjorda när som helst från 60-talet och framåt, just de här är också såna som är köpta från säljare som själva köpt dem när det begav sig och då får man helt enkelt tro dem på deras ord (även om minnet inte alltid att lite på, i alla fall inte mitt…).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s