En nackdel med att hålla på med äldre smycken är att de relativt ofta är ganska smutsiga. Ibland bara av ålder men även för att de har bara kastats ihop i en hög eftersom man inte ansett att de har haft något värde. När man ägnar sig åt ”sakletande” blir man ibland rätt smutsig!
Är det så att du har ett äldre smycke i ädel metall och äkta stenar kanske du ska lämna in det för rengöring men för äldre bijouterier kommer du rätt långt med sådant du antagligen redan har hemma, hårschampo, tandkräm och bakpulver. Dessutom aluminiumfolie, en mjuk tandborste och några mjuka trasor.
Det du alltid ska tänka på är att vatten är stenars och pärlors fiende, dvs använd aldrig någon ”blötläggning” om det finns stenar i smycket, stå heller aldrig över vasken eller handfatet utan stå tex över diskbänken, detta för att du ska hitta om det, hemska tanke, ramlar bort något när du rengör.
Enkla först, är smycket bara ofräscht och allmänt smutsigt, ta en klick hårschampo och en droppe vatten i handflatan, gnugga upp lödder och ta smycket i handen och gnugga försiktigt in schampot. Gör som om du själv tvättade händerna och skölj sedan. Håll smycket i handflatan även när du sköljer så du inte tappar något. Torka de delar du kommer åt, släta delar, med en mjuk trasa och lägg sedan smycket att självtorka.
Variant två, om det är mer nersmutsat med beläggningar då kan den mjuka tandborsten och tandkrämen göra underverk. Gör precis som när du ska borsta tänderna, fukta borsten, på med tandkräm och putsa försiktigt. Skölj och torka. Är smycket väldigt smutsigt med beläggningar kan du få hålla på ett tag och göra det i flera omgångar men jag lovar att det är värt det, fram träder så småningom det gamla smycket i all sin glans!
Och så till sist, folie och bakpulvertricket. Observera att detta använder du på ädla metaller som silver och guld, annars riskerar du att ta bort även det som ska vara där. Helst ska du också undvika smycken med stenar/pärlor eftersom smycket ska ligga i vattnet en stund och du riskerar att göra att stenarna lossnar eller att stenarnas folierade baksida (som det ofta är på gamla stenar) helt enkelt försvinner. Folie och bakpulver tar du till när du tex har en silverring eller att armband som blivit alldeles svart och kanske med skrymslen du inte kommer åt att rengöra. Men – kom ihåg att det kan ta bort även sånt som ska vara där, viss silver har ju tex svärtade detaljer, de riskerar du att också ta bort. Så detta är sista utvägen om inget annat hjälper (fungerar utmärkt för gamla silverbestick som blivit svarta!). Du täcker en skåls insida med vanlig aluminiumfolie, lägg smycket eller smyckena i botten, täck dem med bakpulver och häll över kokande vatten så smycket blir ordentligt täckt. Låt ligga en liten stund, ta upp, skölj och torka med mjuk trasa. Lägg sedan att självtorka på trasan. Är det väldigt belagt kan du behöva återupprepa proceduren eller åtminstone putsa rätt mycket. Men till slut har du ett smycke som är som nytt!